Aquest es el blog de Climent Sabater

Aqui es on vull depositar el que vaig escrivint o he escrit al llarg del temps. El contingut dels meus escrits, es divers, pero habitualment tenen caire reivindicatiu o social



Fixau-vos que la data de publicacio, normalment, no coincideix amb la data en que es va escriure.



A MIS AMIGOS CASTELLANOPARLANTES:

Os pido un poco de paciencia, hasta que tenga
tiempo de traducir los escritos.



dissabte, 7 d’abril del 2018

REMEIS ALTERNATIUS

Una altra tasca del Taller d'Escriptura. Aquesta vegada havia que escriure un relat autobiogràfic amb tercera persona.



Tot va començar amb el seu fill petit. Als sis mesos d’edat li va donar un retgiró enorme, perquè, amb un refredat, va quedar estirat al llit i, amb prou feines, alenava. Li van trobar un problema respiratori, que es reproduïa quan es refredava.
Durant anys, quan li passava, tenia que portar-lo a urgències, que el connectaven a respiradors amb un medicament que l’excitava molt. Amb el temps, va pensar que era massa agressiu aquell tractament. La seva dona havia sentit xerrar d’una metgessa homeòpata i varen decidir provar-ho. El remei tenia una lògica demolidora: “curar la malaltia desprès de que ha aparegut es com cavar un pou quan un te set o forjar armes desprès que la guerra ha començat”. Efectivament, aquella metgessa, els va persuadir de que tenien que dedicar les seves energies a prevenir, no a curar. I els va receptar medicaments homeopàtics que, presos a les èpoques mes adients, enfortien les defenses pròpies, evitant un refredat i, fins i tot, una volta ja produït, amb aquests medicaments es podien mitigar els seus efectes. En Manel, dubtava dels resultats; sempre havien acudit a la medecina clàssica, no coneixia aquest món de l’homeopatia, però la metgessa li inspirava confiança. I aquell hivern, va adonar-sen de que el seu fill Albert no es refredava i, per primera vegada, en anys, no tenien que haver acudit ni una sola vegada, a urgències mèdiques.  Amb el temps, en Manel, que sempre es documentava sobre la qüestió, va trobar referencies a Menorca de la melpatía. Una forma de dir homeopatia en pla.
Durant els anys descrits abans, en Manel va tenir la seves pròpies dolències. Una matinada, va sentir un dolor fortíssim a la zona genital. Tan intens era el dolor, que a ell li semblava que allò estava a punt de fer un tro. En aquells moments d’angoixa, no podia envanir-se de com, de repent, tenia tan mal a aquella zona.  Amb ajut de la seva dona i, amb molta dificultat, va arribar a la clínica que està a pocs centenars de metres de casa seva. Quan estava internat i li van comunicar el resultat de les proves, va recordar el dolor que diuen que tenen les dones en el moment del part: ell havia tingut una cosa semblant, un “atac de pedres”, es dir, una formació càlcica als conductes urinaris. Amb calmants, la cosa va anar, momentàniament a menys, però, mentre estava internat, la situació es va reproduir i el dolor es va tornar repetir.
Finalment, li van explicar: aquestes pedres que es formen son de calç i amb moltes punxes, semblants a una petita estrella i, cada vegada que es mou en el seu camí de sortida, es claven les punxes a una zona molt sensible i és el motiu de que tingui tan mal.
Però desprès l’uròleg li va donar una mala notícia: que la pedra era dins, que les proves que li havien practicat així ho demostrava, que s’havia desprès i mogut i per açò havia tingut tan mal, però que no havia sortit. Xerrant clar que no l’havia feta. I, per tant, en qualsevol moment, podia tornar a tenir un atac semblant.
Tot i així, li varen donar l’alta. En Manel no tenia mal, però no estava tranquil, perquè sabia que, en qualsevol moment, la situació es podia reproduir. Com es natural, no es va quedar plegat de mans. Va buscar alguna alternativa. Finalment la va trobar a una botiga de dietètica i productes naturals regentada per en Paco. En Manel li va explicar la seva situació i en Paco li va dir que aquella setmana un senyor expert en herbes i medecina naturista, rebia visites a la seva botiga. En Manel no ho va dubtar. Va visitar a Martín i aquell home li va aconsellar beure durant un mes un té fet de unes herbes concretes. Havia de beure un litre diari d’aquella infusió. Apart, havia de prendre unes gotes d’un xarop fet d’un ingredient principal: rompepiedras.
Tal com li havia dit en Martín, l’orina den Manel es va tornar fosca i semblava que hi havia alguna cosa mes. Fins que un dia ho va entendre. Aquell dia estava estirat dins el llit d’esquena, per tant, amb els ronyons en contacte amb el matalàs i, de repent, va sentir unes pessigolles a aquella zona i va pensar que –potser- la pedra estava passant. Be, en realitat, s’ estava dissolent. No va fer mal, només pessigolles.
I en Manel, va tornar al uròleg per saber el resultat de les proves que havien repetit.
-       Hola, Buenos dias, ¿que tal?  -va saludar Manel-
-       Bien. ¿Y usted? ¿Se encuentra bien? ¿Ha tenido molestias?     -li va contestar el metge-
-       No. Estoy muy bien. Pero venía a por los resultados.
-       Pues tengo que decirle que la formación càlcica ha desaparecido.   –va admetre-
-       ¡Que bien! Son buenas noticias entonces  -va exclamar Manel-
-       Efectivamente. No se muy bien qué ha pasado.   –va dir el metge-
-       Pues yo tengo una idea aproximada.   –contestar en Manel-
-       ¿Ah si? 
-       Si. Por mi cuenta, he ido tomando “rompepiedras” un hierba natural que, como se ve, ha tenido éxito disolviendo la mía.
I el metge, amb cara de circumstancies, va afirmar:
-       Ya. Entiendo. Pero yo no se nada...
Varen passar els anys,  i en Manel va seguir visitant amb regularitat aquell metge, que vigilava anualment els nivells de PSA, fins que per un altre problema de salut –l’edat no perdona- li havien tingut que fer una exploració per mitjà d’ecografia i es va veure que tenia nòduls a la pròstata (els nòduls poden significar el començament d’un tumor). Poca broma. L’uròleg li va dir a Manel que era necessària una biòpsia de la pròstata, però en Manel –que sabia quin artefacte s’utilitza per realitzar aquella prova- no es va mostrar disposat a fer-ho.
El metge va deixar anotat al historial de Manel, la seva negativa a realitzar-se la prova.
No va ser una decisió fàcil. Abans de la visita i amb els resultats a la ma, en Manel havia fet les seves pròpies indagacions i, efectivament, sabia que per extraure una mostra de la pròstata, era necessari un procés molt agressiu. Havia passat uns dies meditant; també ho va consultar amb la família, però una volta decidit no va tenir dubtes. Estava convençut de que fer aquella prova no ajudava gens i que hi havia el mateix percentatge de probabilitat de que el resultat fos dolent o bo, positiu o negatiu: un 50%.
Tot i la decisió presa, el problema, com es natural, no es va esvair. La família estava molt preocupada. La seva filla, que feia poc s’havia casat amb un jove andalús, va insistir que havia d’anar a veure el germà del seu home. Un metge especialista en medecina xinesa, que te la seva consulta a Barcelona. Així ho va fer. Aquell home només el va visitar una vegada, però ¡quina visita! (casi dues hores), li va fer moltes proves de auscultació, de aplicar enormes agulles d’acupuntura –que feien molt mal- i, finalment, li va recomanar iniciar un tractament d’herbes xineses que ell li faria arribar a casa. El tractament consistia en prendre diverses herbes polvoritzades i  mesclades tres vegades al dia, durant dos mesos. Per cert, eren molt dolentes de gust, era com prendre terra dissolta en aigua.
Quan en Manel va tornar a la consulta del uròleg, els resultats dels anàlisis de sang, indicaven marcadors molt bons. Aquell home va quedar inicialment sorprès, però es va alegrar pel Manel, demostrant no guardar ni rastre de paternalisme. Fins i tot, li va confessar que estava prenent un complement vitamínic natural –com en Manel- que li esta donant bons resultats.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada