Aquest es el blog de Climent Sabater

Aqui es on vull depositar el que vaig escrivint o he escrit al llarg del temps. El contingut dels meus escrits, es divers, pero habitualment tenen caire reivindicatiu o social



Fixau-vos que la data de publicacio, normalment, no coincideix amb la data en que es va escriure.



A MIS AMIGOS CASTELLANOPARLANTES:

Os pido un poco de paciencia, hasta que tenga
tiempo de traducir los escritos.



dissabte, 7 d’abril del 2018

IEMEN


Sé que Sanáa, capital de Iemen, situada al sud d’Aràbia Saudita, banyat pel Mar Vermell (Mar Rojo), és enfora, molt enfora.  I que els seus problemes també ens semblaran llunyans, però emparat en aquella màxima “Res humà, es per mi aliè” (Nada humano me es ajeno) m’atreveixo a recordar un fet succeït fa unes setmanes, que va passar desapercebut: mes de 100 membres del Parlament Europeu i de parlaments nacionals de tota Europa, inclosos onze legisladors espanyols, varen signar una declaració exigint la immediata alliberació de tots els presoners bahá´is de Iemen, que varen ser privats de la seva llibertat de forma arbitrària, per les seves creences religioses i com a resultat de un procés defectuós que inclou càrrecs falsos, un judici injust i denuncies creïbles de que varen ser sotmesos a tortura i mals tractaments.
Els signants espanyols, entre ells Meritxell Batet, Ricardo Sixto i Gaspar Llamazares, varen subscriure aquesta declaració on es fa referència explícita a Hamid ben Haydara, que va ser sentenciat a mort a principis d’aquest any. La declaració es va remetre als responsables hutís que controlen Sanáa, la capital del país.
En el context de una recent ona de persecució contra la comunitat bahá´i de Sanáa, els 103 signataris de l’esmentada declaració, que pertanyen a països tan diversos com Alemània, Àustria, França, Holanda, Irlanda, Anglaterra i, com dic, Espanya, es varen unir a una multitud de veus de tot el mon per condemnar les accions dels que governen el país.
Una de les veus més autoritzades, Amnistia Internacional, assegura que des de 2016 han observat a Iemen un increment de les detencions i reclusions arbitràries i de les desaparicions forçades a mans de les forces hutís. Entre els afectats per aquestes mesures, hi ha persones que el seu únic delicte ha estat exercí el dret a la llibertat d’expressió, com poden ser periodistes, persones crítiques, defensors dels drets humans i membres de la minoritària comunitat bahá´i. També han documentat la persecució que pateix aquesta pacífica comunitat a mans dels hutís per mor de la seva fe, incloses diverses desaparicions forçades i, confirma, que Hamid ben Haydara, va ser condemnat a mort pel Tribunal Penal Especial de Sanáa.
Per altra banda, fa poc temps, nombrosos experts en drets humans de les Nacions Unides varen fer una crida als responsables hutís perquè anul·lessin la sentencia contra el Sr. Haydara. La subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu també va tractar aquest tema en la seva sessió de gener d’aquest any.
Actualment, son set els bahá´is empresonats a Sanáa, que han sigut privats dels seus drets humans bàsics. D’ells, Hamed ben Haydara és qui fa mes temps que esta empresonat. Com he dit, va ser condemnat a mort dia 2 de gener de 2018, però és a presó des de desembre de 2013, en que va ser arrestat de forma arbitrària al seu lloc de feina. El cas d’aquest senyor es molt destacat, per la falta absoluta de garanties processals. A més, el jutge local que el va condemnar exigeix la dissolució de totes les institucions bahá´is, que posa en perill a tota la comunitat d’aquell país i fa que famílies senceres visquin preocupats per la seva pròpia seguretat i la dels seus.
Tornant citar a Amnistia Internacional, un responsable d’aquesta organització (Philip Luther) va manifestar: “Les autoritats hutis han d’anular immediatament la condemna a mort imposada a Hamid ben Haydara, pres de consciència al que han jutjat per les seves conviccions profundes i activitats pacífiques com a membre de la comunitat bahá´i”, així mateix, reclamen que es posi fi a la persecució d’aquesta comunitat religiosa i que es respecti el seu dret a la llibertat de culte, un dret consagrat tan a la Constitució del propi país, com al dret internacional.


                                                  Publicat al Diari Menorca. 29-03-2018



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada