Aquest es el blog de Climent Sabater

Aqui es on vull depositar el que vaig escrivint o he escrit al llarg del temps. El contingut dels meus escrits, es divers, pero habitualment tenen caire reivindicatiu o social



Fixau-vos que la data de publicacio, normalment, no coincideix amb la data en que es va escriure.



A MIS AMIGOS CASTELLANOPARLANTES:

Os pido un poco de paciencia, hasta que tenga
tiempo de traducir los escritos.



dimarts, 5 de setembre del 2017

UNITAT VERS BARCELONA (I CAMBRILS)

Cicle: PARLEM DE RELIGIO (II)


Havia promès seguir amb aquest cicle. I pensava fer-ho desprès del parèntesi estiuenc, però els esdeveniments de las Rambles, obliguen a comentar un fet inèdit que aquest atemptat –entre moltes altres coses- ha aconseguit fer realitat: una declaració conjunta de les religions de Espanya que, amb motiu d’aquests fets brutals, i simbolitzant tota la diversitat religiosa del país, el passat 20 d’agost es varen unir per rebutjar els atemptats de Barcelona i Cambrils, mirant mes enllà de les seves diferencies i cercant solucions permanents.
Efectivament, autoritats religioses musulmanes, catòliques, evangèliques, budistes, hinduistes, jueves i bahá´is, a més de federacions, associacions i comunitats religioses i interreligioses, tant a nivell nacional como autonòmic i local, signant una declaració representativa de la unitat de les religions a Espanya, alcen les seves veus al uníson, condemnant aquells atacs terroristes.
A aquest comunicat, es remarca la contribució històrica de la Religió al benestar i avanç social mentre es mantingui fidel als seus textos fundacionals i estigui d’acord amb la ciència, i es reitera que la religió i la violència no son compatibles. A més, es condemna la manipulació de la religió vers interessos aliens a la mateixa, privant de legitimitat l’ús de la violència per a qualsevol finalitat, i afirmant que comprendre la naturalesa de la religió i diferenciar-la de aquelles versions fonamentalistes que amenacen la convivència pacífica, és essencial.

Aquesta declaració manté que combatre ideologies nocives que inciten a la violència es una de las responsabilitats que recauen necessàriament en la religió i en els seus seguidors, ja que l’ordre social actual es veu amenaçat per el fanatisme i la desunió i exigeix desesperadament que l’esperit religiós, lliure de lluites de poder, proporcioni l’influencia civilitzadora de la que, històricament, ha sigut capaç. Així mateix, també es planteja que es necessari un marc col·lectiu que permeti conferir expressió als poders constructius de la religió que permeti la recerca de solucions efectives i permanents, per mitja de la col·laboració entre tots els sectors de la societat.

Aquest és el text íntegre:

Las religiones unidas ante el atentado de Barcelona y Cambrils


 “Las organizaciones religiosas abajo firmantes deseamos expresar nuestro dolor y rechazo absoluto a los atentados terroristas acontecidos de Barcelona y Cambrils, a la vez que extendemos nuestro apoyo y afecto sincero a las víctimas físicas y psicológicas de estos execrables acontecimientos. En la esencia de todas las religiones encontramos profundos puntos de conexión que han inspirado a los seres humanos a lo largo de la historia. Entre ellos, se encuentran el respeto por la vida, la contribución al progreso de las sociedades, el amor al prójimo y la compasión por todos los seres humanos. En este marco, creemos que la manipulación de la religión para servir a fines ajenos a ella, como son intereses económicos y políticos espurios y el uso de la violencia para conseguir cualquier tipo de objetivo se encuentran entre los actos más aborrecibles que se puedan cometer. Tales comportamientos debilitan el tejido social, la confianza y los lazos de amistad entre los pueblos del mundo. Combatir el fundamentalismo, el prejuicio religioso y los extremismos que han inspirado los trágicos ataques de Barcelona y Cambrils es una responsabilidad primordial de todas las religiones. Además, se hace evidente que las medidas y mecanismos de defensa, aunque imprescindibles, no bastan por sí solos para erradicar la lacra del fundamentalismo. Por ello, a través de este comunicado, además de manifestar nuestro total rechazo a este tipo de actos y expresar nuestras condolencias a quienes se han visto afectados, los abajo firmantes expresamos nuestro deseo de colaborar activamente, con los demás actores sociales, en la búsqueda de soluciones a medio y largo plazo para este problema complejo y global. Así mismo, ofrecemos nuestras oraciones conjuntas por el consuelo de las víctimas de estos trágicos sucesos, confiando en que también fortalecerán a las autoridades y fuerzas de seguridad en esta difícil tarea”. 

Se hauran escrit “rius de tinta” sobre els atents de Barcelona i Cambrils, però considero important la difusió de un comunicat d’aquest tipus, perquè –entre d’altres coses- es fa palès que, en general, a les religions,  es més el que les ajunta, que el que les separa. Es, potser, el significat de la paraula “religare”. Per tot açò, penso, que es molt important el coneixement mutu, per tal que aquest fet inèdit, es converteixi en hàbit.


                                                                                                                        Publicat al Diari Menorca. 05.09.2017


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada