Aquest es el blog de Climent Sabater

Aqui es on vull depositar el que vaig escrivint o he escrit al llarg del temps. El contingut dels meus escrits, es divers, pero habitualment tenen caire reivindicatiu o social



Fixau-vos que la data de publicacio, normalment, no coincideix amb la data en que es va escriure.



A MIS AMIGOS CASTELLANOPARLANTES:

Os pido un poco de paciencia, hasta que tenga
tiempo de traducir los escritos.



dijous, 25 d’abril del 2019

CAP DE TRIBU


Prest anirem a votar (¡teniu que anar-hi!) i s’haurà acabat (temporalment) el lamentable espectacle que vivim aquests dies, en que el líders dels partits polítics –sobretot els dels principals partits- profereixen insults als contrincants, fan afirmacions que saben que no son certes, però les repeteixen, es dir, diuen mentides i es queden tan tranquils, perquè els seus assessors els han convençut de que es un mal necessari. Critiquem el que fan a América, però aquí fem el mateix: divulgar -aprofitant tots els mecanismes digitals i les xarxes socials- aquelles fal·làcies que tindran ressò a les estadístiques, per tal d’aconseguir el major nombre de vots. Però –per jo- el pitjor es la falta de respecte que mostren cap a noltros, els seus electors, en el moment en que ofenen la nostra intel·ligència o el nostre esperit crític. Perquè es el que fan, durant unes setmanes, quan s’obliden de les seves incoherències i ens volen persuadir amb la seva propaganda i les seves promeses, com si fóssim infants als que volen conquerir amb un caramel.
Segons el meu parer, no necessitem polítics d’aquest tipus, que només cerquen el poder –a qualsevol preu-, el que necessitem son estadistes, servidors públics que breguin pel be del poble. I aquest be inclou conceptes com solidaritat, diversitat, igualtat i justícia.
Mireu, aquest sistema tan corrosiu i poc honest, l’hem heretat. Tot el que arriba de l’altra banda del Atlàntic, acaba per instal·lar-se aquí. Tot i que, fins fa poc mes de dos-cents anys, allà,  ells,  estaven dirigits per governants en petita escala: els caps de tribu. Efectivament, a nivell social, estaven organitzats en tribus. A la meva imaginació, he evocat com eren aquells grups humans naturals i en contacte amb la natura, i com el cap es desvetllava per tots: els infants, els joves, les dones, els homes, la gent gran, els malalts, els impedits...
Eren petites nacions i els seus responsables, tenien cura de l’economia (procuraven feina per tots, açò incloïa la defensa del territori, però també conservar l’entorn pel que tenien tot el respecte), de l’habitatge (ningú dormia fora de tenda), dels infants (sempre estaven amb les mares, tot i que elles eren les que mes càrrega laboral mantenien), de la formació dels joves (aprenien a caçar, a construir tendes, a muntar a cavall i a defensar a la tribu), dels mes grans (eren respectades les seves opinions, la seva experiència, la seva saviesa), dels malalts i impedits (açò era feina del curander) i, finalment, consultava amb tot el poble (en aquell temps, només tenien veu els homes adults), totes les qüestions importants. Certament, totes les decisions cabdals, eren preses de forma col·legiada. Crec que ningú els havia xerrat mai de democràcia, però ells practicaven democràcia participativa.
Hem avançat molt, tecnològicament, però a nivell organitzatiu no hem anat tant de pressa; no hem aconseguit arribar tan lluny. Potser aniria be reflexionar damunt tota aquesta qüestió. I potser ens adonaríem de que, en realitat, estem vivint en una tribu, mes gran, mes avançada científicament xerrant, però –moltes vegades- mes mesquina i salvatge que aquells pobles indígenes d’en primer. I els nostres caps no son tan autèntics ni savis com aquells.
Ens queda només un opció pacífica, per canviar les coses: votar responsable i críticament. I el mes que ve, també. No quedeu a casa, si us plau.

 Publicat al Diari Menorca. 25.04.19

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada